Stavoren

Friesland's oudste stad en één van de Friese Elfsteden ligt aan het IJsselmeer en heeft een directe verbinding via de sluis, vanaf het IJsselmeer naar de Friese binnenwateren. Stavoren, bekend van de sage van het Vrouwtje van Stavoren, een romantisch verhaal over de ondergang van het oude, rijke, machtige Stavoren, ligt er tegenwoordig vredig bij. Niets doet meer denken aan de oorlogen tussen de graven van Holland en de Friezen. Eigenlijk is Friesland een apart land binnen Nederland. De noordelijke provincie heeft een eigen taal (het Fries) en een duidelijke eigen cultuur. In Stavoren spreekt men stadsfries, in Molkwerum sprak men Molkwarders, wat het meeste van het echte fries lijkt en in Hindeloopen wordt nog steeds het Hylpers gesproken, ook op de lagere school is dit weer een lesvak! Dus op een afstand van 10 km, 3 verschillende "talen". Vooral in de zomer is Friesland erg geliefd , dankzij de vele Friese meren waar massaal watersporters en natuurliefhebbers op afkomen. De Zuidwesthoek is zeker een bezoekje waard. Schitterende vergezichten, prachtige meren, oude boerderijen en de zeer bekende 11 steden zoals: Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward, allemaal binnen een afstand van 25 KM vanaf de camping! In de winter hoopt elke Fries op strenge vorst, zodat er weer een Elfstedentocht kan worden gereden.

Tegenwoordig

Het stadje met zijn gezellige winkelstraat, vele restaurantjes en havens is erg in trek bij de vele toeristen die er 's zomers vertoeven. Stavoren is met de trein te bereiken en men kan ook met de boot een overtocht naar Enkhuizen maken. Dit is zeker de moeite waard. In Enkhuizen kan dan rechtstreeks naar het openluchtmuseum worden gevaren, alwaar men de historie van vergangene jaren kan proefen. Een heerlijke boottocht brengt u 's middags weer terug naar het pitoreske Stavoren. Het Stavers museum 't Ponthús is ook het bezichtingen waard.

Het is pas echt feest in Stavoren in de zomer maanden en tijdens het Skûtsjesilen. Het is iedere keer weer prachtig om te zien hoe de oude zeilschepen op een sensationele manier met elkaar het gevecht aan gaan. De strijd gaat er af en toe heftig aan toe, maar 's avonds in de plaatselijke cafés is hiervan niet veel meer te merken. Zoals een bekende kruidenbitterfabrikant meldt: Overdag om de eer en 's avonds om de sfeer. En zo is het maar net.

Wilt u zelf eens met een dergelijk skûtsje meevaren, dan kan dat. Bij de receptie kunt u naar de mogelijkheden vragen. Het is een geweldige ervaring. U bent actief bezig en geniet ondertussen van de prachtige landschappen om u heen. Dit kan groepsgewijs, maar u kunt ook opstappen met diverse andere gasten.