Molkwerum is gelegen aan het IJsselmeer tussen de 11-steden stadjes Stavoren en Hindeloopen. Het was gebouwd op zeven eilandjes, pôllen in het Fries. De dorpsbewoners hielden contact met elkaar via bruggetjes en planken over het water. Door de wirwar aan straatjes, kanalen en bruggen werd Molkwerum ook wel het Friese doolhof of het Venetië van het Noorden genoemd. Tegenwoordig zijn de sloten gedempt en veel karakteristieke huizen verdwenen. De naam Molkwerum zou afgeleid zijn van melkweren, of waterachtige streken land: geschikte grond om melkvee op te weiden.

Geschiedenis

Molkwerum, kom meer te weten over dit karakteristieke dorp via ‘t Seleantsje (o.a. kamperen, chalets) ✓Activiteiten jong en oud » Lees meer

Van de 16e tot eind 17e eeuw had het dorp had een omvangrijke vissersvloot, een zeehaven en een eigen sluis om in het veilige binnenwater te kunnen komen. Molkwerum was een belangrijk zeevaardersdorp in Fryslân. Het dorp had in de hoogtijdagen zelfs een eigen kantoor in Amsterdam. Door de internationale handel bouwde Molkwerum, net als Hindeloopen, een eigen cultuur op met een eigen taal, klederdracht en schilderkunst. Het dialect dat de inwoners van Molkwerum spraken, vertoonde kenmerken van het Oud-Fries. Het werd daarom in de 17e en de 18e eeuw wel beschouwd als het 'echte' Fries. Reizigers reisden speciaal naar Molkwerum om deze taal te horen en de opvallende klederdracht te aanschouwen.

Molkwerum was beroemd om de handel in zwanen-pekelvlees. Het dorpswapen en de vlag van het dorp verwijzen hiernaar: een witte zwaan in een zwart veld. De dorpsvlag staat ook op een gevelsteen van een huis even buiten de bebouwde kom van het dorp.

Van het maritieme verleden van Molkwerum is tegenwoordig niet veel over. Wel lijken de huizen nog steeds kriskras door elkaar te staan.

 

Molkwarder Koeke

undefined

Tot voor kort werden de ‘Molkwarder Koeke’ nog daadwerkelijk in de koekfabriek in Molkwerum gemaakt. Tegenwoordig gebeurd dit in Joure. Wel vindt u op deze plek nog het bakkerswinkeltje met een klein museum en de mogelijkheid tot het drinken van een kopje koffie met koeke. Meer informatie vindt u op www.hetbakkerswinkeltje.nl.

Station Koudum-Molkwerum

Net buiten Molkwerum, op zo’n 800 meter van de camping, ligt het treinstation Koudum-Molkwerum. De trein tussen Stavoren en Leeuwarden stopt hier elk uur.