Molkwerum

Direct aan het IJsselmeer, tussen Stavoren en Hindeloopen, ligt Molkwerum. Een dorp met een rijk zeevaardersverleden, dat wel het Venetië van het Noorden werd genoemd. Tegenwoordig telt het dorp een kleine vierhonderd inwoners. Zuidwest Friesland, het mooiste stukje Friesland. U treft hier weidse vergezichten over het IJsselmeer, knusse stadjes waar u lekker rond kunt struinen, schitterende natuurgebieden (bocht van Molkwerum) en niet ver hier vandaan de Kliffen van Laaxum en Mirns en zeker niet te vergeten beschutte bossen van Gaasterland.

Geschiedenis en bezienswaardigheden

Molkwerum was gebouwd op zeven eilandjes, pôllen in het Fries. De dorpsbewoners hielden contact met elkaar via bruggetjes en planken over het water. Door de wirwar aan straatjes, kanalen en bruggen werd Molkwerum ook wel het Friese doolhof of het Venetië van het Noorden genoemd. Tegenwoordig zijn de sloten gedempt en veel karakteristieke huizen verdwenen. De naam Molkwerum zou afgeleid zijn van melkweren, of waterachtige streken land: geschikte grond om melkvee op te weiden.

Van de 16e tot eind 17e eeuw had het dorp had een omvangrijke vissersvloot, een zeehaven en een eigen sluis om in het veilige binnenwater te kunnen komen. Molkwerum was een belangrijk zeevaardersdorp in Fryslân. Het dorp had in de hoogtijdagen zelfs een eigen kantoor in Amsterdam. Door de internationale handel bouwde Molkwerum, net als Hindeloopen, een eigen cultuur op met een eigen taal, klederdracht en schilderkunst. Het dialect dat de inwoners van Molkwerum spraken, vertoonde kenmerken van het Oud-Fries. Het werd daarom in de 17e en de 18e eeuw wel beschouwd als het 'echte' Fries. Reizigers reisden speciaal naar Molkwerum om deze taal te horen en de opvallende klederdracht te aanschouwen.

Molkwerum was beroemd om de handel in zwanen-pekelvlees. Het dorpswapen en de vlag van het dorp verwijzen hiernaar: een witte zwaan in een zwart veld. De dorpsvlag staat ook op een gevelsteen van een huis even buiten de bebouwde kom van het dorp.

Van het maritieme verleden van Molkwerum is tegenwoordig niet veel over. Wel lijken de huizen nog steeds kriskras door elkaar te staan.

De Molkwerumer koekfabriek maakt sinds 1916 de beroemde Molkwarder Koeke, een specifiek Friese lekkernij. De nostalgische inrichting van het bakkerswinkeltje naast de koekfabriek brengt het verleden van het dorp tot leven. Ook het voormalig rechthuis uit 1697 aan de Hellingstrjitte is het bezoeken waard.

Wat is er belangrijker tijdens uw vakantie dan het weerbericht (link voor het meest uitgebreide weeroverzicht) !

De omgeving is uitermate geschikt om te fietsen, wandelen, varen, vissen of één van de vele zomermarkten te bezoeken. Ga er eens even lekker op uit en overtuig uzelf. Daar krijgt u beslist geen spijt van. Zon's ondergang, vanaf de Zeedijk bij de camping, gezicht op de oude sluis en voormalige vissershaven van Molkwerum.